Δράση 1941-1944

Η δράση της Λέλας Καραγιάννη

Η Λέλα Καραγιάννη, γνωστή και ως «Μπουμπουλίνα της Κατοχής», υπήρξε θρυλική αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-1944.

 

Πρωτεργάτης του Μυστικού πολέμου, αν και μητέρα επτά παιδιών, υπήρξε ο πρώτος Έλλην πολίτης, που πρόβαλε οργανωμένη αντίσταση κατά του εχθρού, μόλις τρεις εβδομάδες από την εισβολή του στην Αθήνα και την κατάληψή της στις 27 Απριλίου του 1941.

 

Η βαθιά αγάπη της Λέλας Καραγιάννη προς την πατρίδα της, ο μεγάλος θαυμασμός και σεβασμός της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας της και το ακράδαντο πιστεύω της στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και κάθε Έθνους να ζει ελεύθερο, την ώθησαν σε μία τολμηρή και άκρως επικίνδυνη δράση, αψηφώντας τις σοβαρές συνέπειες.

Η επιλογή της να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη και να εμπλακεί ενσυνείδητα σε ένα σκληρό και άνισο αγώνα κατά της ναζιστικής μηχανής, προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στο έργο της και αποδεικνύει πως η Λέλα Καραγιάννη δεν υπήρξε περιστασιακή ηρωίδα, αλλά ιδεολόγος αγωνίστρια με αγνά κίνητρα, μεγάλο ψυχικό σθένος και απαράμιλλο θάρρος.

 

Η αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα, άξια απόγονος της προγιαγιάς της Λασκαρίνας, με την τεράστια προσφορά προς την πατρίδα της και την αυτοθυσία της, τα φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστη από τα SS χωρίς να λυγίσει και προδώσει τους συνεργάτες της και με αποκορύφωμα τον τραγικό αλλά ηρωικό της θάνατο, συγκαταλέγεται στους Εθνομάρτυρες του Γένους και τιμάται ως η πλέον καταξιωμένη ηρωίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ελληνικό κράτος επί βασιλείας Παύλου του Α’ ανεγνώρισε την Λέλα Καραγιάννη επίσημα με βασιλικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 83/50) ως «Αυτοτελή Αρχηγό» Οργάνωσης Εθνικής Αντίστασης με την επωνυμία «Μπουμπουλίνα 1941-1944» και της απένειμε τιμής ένεκεν τον βαθμό του Λοχαγού.

 

Η οργάνωση «Μπουμπουλίνα» αποτελείτο συνολικά από 100 επίλεκτα στελέχη, που έδρασαν με μεγάλη επιτυχία στον τομέα των Φυγαδεύσεων, Πληροφοριών και Δολιοφθορών κατά του εχθρού. Ανάμεσά τους ήταν και τα έξι μεγαλύτερα παιδιά της Λέλας Καραγιάννη, που υπήρξαν και οι πρώτοι συνεργάτες της: η Ιωάννα, η Ηλέκτρα, ο Γιώργος, ο Βύρων, ο Νέλσων, και η Νεφέλη.

 

Η Λέλα Καραγιάννη, για τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά του Γ’ Ράιχ και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην έκβαση του πολέμου με το δικό της δίκτυο κατασκοπείας και σαμποτάζ, κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο τους επαίνους των Συμμάχων, αλλά και το θαυμασμό των εισβολέων.

 

Το όνομά της έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και είναι καταγεγραμμένο με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία των Συμμαχικών Δυνάμεων, ακόμα και του Άξονα.