Εκδήλωση Μνήμης Χαϊδάρι 2013

Εκδήλωση Μνήμης Λέλας Καραγιάννη
στο Χαϊδάρι 2013

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7 μμ στο Αίθουσα Πολιτισμού στο καινούργιο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, ο Δήμος Χαϊδαρίου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολιτών, Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Οργανώσεως Φυγαδεύσεως και Πληροφοριών «ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ» οργάνωσαν εκδήλωση μνήμης των 69 χρόνων από την εκτέλεση στο Χαϊδάρι της ηρωίδας, με τίτλο: “ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 1941 – 1944”

Την εκδήλωση παρουσίασε, με ωραία και μεστά λόγια, η Υπεύθυνη Πο­λιτιστικού του Δήμου κ. Δέσποινα Βαρυτιμιάδου, η οποία ανάγνωσε το πρόγραμμα και κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο κ. Δημ. Μαραβέλια για έναν χαιρετισμό.

 

Ο κ. Δημ.Μαρβέλιας μίλησε για την συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την εγγονή και συνονόματη της ηρωίδας, κ. Λέλα Καραγιάννη, και μέλη του Συνδέσμου «ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ» και την συμφωνία τους να γίνει επετειακή εκδήλωση στην μνήμη της, στον τόπο που εκτελέστηκε, στο Χαϊδάρι, όπου υπήρξε τόπος μαρτυρίου εκατοντάδων Ελλήνων πατριωτών. Στο πρόσωπό της τιμούμε την Ελληνίδα γυναίκα, την Ελληνίδα μάνα και την Ελληνίδα αγωνίστρια. Στην συνέχεια κάλεσε την Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου, κ. Νία Κομπορό­ζου, να παραλάβει τιμητική πλακέτα του Δήμου Χαϊδαρίου προς τον Σύνδεσμο.

Ακολούθησε χαιρετισμός του μέλους του Συνδέσμου, τέως βουλευτή και στρατηγού ε.α, κ. Αγγέλου Πνευματικού, ο οποίος ανήγγειλε ότι, θεσμικά πλέον, ο Σύνδεσμος μαζί με τον Δήμο Χαϊδαρίου θα τιμήσουν τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή της Λέλας Καραγιάννη το 2014, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εκτελέσεώς της. Κατόπιν διάβασε το μήνυμα για την εκδήλωση, της εγγονής της και συνονόματης, κ. Λέλας Καραγιάννη, η οποία απουσίαζε στην Αμερική. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα μικρό φιλμ-ντοκουμέντο με οπτικο­ακου­στικό υλικό, φωτογρα­φίες της Ηρωίδας και της οικογενείας της, μονταρισμένο με φιλμ από σαμποτάζ και καταστροφές που προκάλεσε η Οργάνωση στην Κατοχή, το οποίο δημιούργησε η ΕΥΒΟΙΚΗ.

 

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η ΓΓ του Συνδέσμου, κ. Νία Κομπορό­ζου,η οποία έδωσε ένα αριστουργηματικό βιογραφικό της Ηρωίδας, και μετά από αυτήν, η λογοτέχνιδα, συγγραφέας και ποιήτρια, Ελίνα Μαστέλου – Γιαννάκενα. απήγγειλε το ποίημά της ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (*)

Ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με την τετράφωνη χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου “ΑΜΦΙΩΝ” υπό τον μαέστρο κ. Βασίλη Κιοσόγλου.

 

Τραγούδησαν τα εξής:

  • “ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ”, Ποίηση: Οδυσσέα Ελύτη, Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη
  • “ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ” – Λεωνίδα Μαλένη
  • “ΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕ” – Δημήτρη Λυμπέρτη – Δημήτρη Λάγιου
  • “ΑΡΝΗΣΗ” – Γιώργου Σεφέρη – Μίκη Θεοδωράκη
  • “ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΧΝΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥ” – Οδυσσέα Ελύτη
  • “Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΙ” – Νίκου Γκάτσου
  • “Ο ΑΝΤΩΝΗΣ” – Ιάκωβ. Καμπανέλη [από το έργο Mαουτχάουζεν (The Balad of Mauthausen)]

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο και η Υπεύθυνη Πο­λιτιστικού του Δήμου κ. Δέσποινα Βαρυτιμιάδου ευχαρίστηκε τον Δήμο Χαϊδαρίου, τους οργανωτές και συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και τους παρευρισκομένους.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης :

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: η Αντιδήμαρχος και διοργανώτρια της εκδηλώ­σεως κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Καμπόλη κ.α.

 

Από την πλευρά των μελών του Συνδέσμου ‘’ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’:

ο στρατηγός ε.α. κ. Παύλος Γέραλης, o κ. Αντώνης Κολιόπουλος, η πρώην Υπεύθυνη Εθυμοτυπίας της Νομαρχίας Πειραιώς κ. Χαρά Νικολακάκη, ο κ. Αντώνης Ξένος, ο κ. Κωνσταντίνος Κομπορόζος, η κ. Ελένη Πνευματικού, η κ. Μιρέϊγ Πνευματικού, η κ. Λιάνα Γέραλη, που εκπροσωπούν επίσης διάφορα Ευβοϊκά Σωματεία.

Παρέστησαν επίσης, ο εκδότης κ. Γιάννης Γιαννάκενας, ο κ. Νίκος Δέτσικας, η κ. Άννα Δέτσικα, και πλήθος κόσμου που ήλθε για να τιμήσει την ηρωίδα, καθώς και τα θύματα της Αντίστασης ενάντια στις Κατοχικές Δυνάμεις.