Αφιέρωμα Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως 2010

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη από τη Νομαρχία Πειραιά

21/10/2010

Εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη που με τη θυσία της αποτέλεσε σύμβολο – πρότυπο της ελληνίδας μητέρας πατριώτριας και αγωνίστριας, διοργανώνει η Νομαρχία Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολιτών Φίλων και Απογόνων που φέρει το όνομά της.

 

Η εκδήλωση που θα ζωντανέψει μέρες και μνήμες β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010 στις 7 το απόγευμα στον Πολυχώρο «Απόλλων».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει :

  • Καλωσόρισμα και αφήγηση από την κα Λέλα Καραγιάννη, εγγονή της ηρωίδας
  • Αναφορά στο έργο και την προσφορά της από τον δημοσιογράφο και ιστορικό συγγραφέα κ. Τίτο Αθανασιάδη
  • Μουσικό – ποιητικό αφιέρωμα στην ηρωίδα από την Άννα Μπιθικώτση και τον Σωτήρη Δογάνη

 

Θα ακολουθήσει επίσκεψη των παρευρισκομένων στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Νομαρχίας Πειραιά το οποίο στεγάζεται στον Πολυχώρο «Απόλλων». Εκεί ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας θα εγκαινιάσει χώρο όπου θα εκτίθεται προτομή της ηρωίδας και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με τη δράση της, την περίοδο της κατοχής.

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το έτος 1898 στη Λίμνη Ευβοίας. Το 1915 μετοίκησε με την οικογένειά της στην Αθήνα όπου παντρεύτηκε τον Νικόλαο Καραγιάννη, νεαρό φαρμακέμπορο από τη Μ. Ασία. Απέκτησαν επτά παιδιά.

 

Ήταν γυναίκα με πολυσύνθετη προσωπικότητα και προικισμένη με σπάνια χαρίσματα και ηγετικές ικανότητες. Από τις πρώτες μέρες της Γερμανικής Κατοχής ρίχτηκε στον αντιστασιακό αγώνα για τη λευτεριά της Ελλάδας που λάτρευε. Υπήρξε ιδρυτής και ηγέτης αντιστασιακής οργάνωσης που ανέπτυξε δράση στον τομέα των φυγαδεύσεων των συμμάχων και δολιοφθορών κατά των δυνάμεων κατοχής.

 

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 1944 μαζί με τα πέντε παιδιά της. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε απάνθρωπα χωρίς να προδώσει τους συνεργάτες της. Εκτελέστηκε στις 8 Σεπτέμβρη του 1944 στο Χαϊδάρι με το κεφάλι ψηλά, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Μαζί της έπεσαν ηρωικά 71 πατριώτες μεταξύ των οποίων 7 γενναίοι πλοηγοί του Πειραιά που με τη δράση τους συνέβαλαν στην έκβαση του πολέμου.