Κατάθεση στεφάνου στο Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 2021

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε μια λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε το Πατριωτικό Σωματείο «Η Μνήμη», στο Bοτανικό Kήπο Iουλίας και Aλεξάνδρου Διομήδη στο Xαϊδάρι, έγινε επιμνημόσυνος δέηση, για τους ήρωες πατριώτες, που εκτελέστηκαν καθαρά για εκδίκηση και όχι για συνετισμό των υπολοίπων, μιας και ήδη οι Γερμανοί είχαν ήδη αρχίσει να αποχωρούν.

Γιατί σκαλίζουμε πληγές; O χρόνος κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν. Οι συγγενείς και οι φίλοι όμως των 72 εκτελεσθέντων δεν ξεχνούν, γιατί τα παλικάρια και οι γυναίκες που στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα.

Στο μνημείο, που φέτος με ενέργειες του Πατριωτικού Σωματείου «Η Μνήμη» καθαρίστηκε, είναι γραμμένα τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς ναζί, με μία υποσημείωση «13 άρρενες δεν έχουν αναγνωριστεί». Συγγενείς των θυμάτων είχαν ήδη από πολύ πρωί, στολίσει με λουλούδια όλο το χώρο του μνημείου.

Πρώτα είναι τα ονόματα των γυναικών και ανάμεσα σε αυτά το όνομα της Λέλας Καραγιάννη.

Η αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα, άξια απόγονος της προγιαγιάς της Λασκαρίνας, με την τεράστια προσφορά προς την πατρίδα της και την αυτοθυσία της, τα φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστη χωρίς να λυγίσει και προδώσει τους συνεργάτες της και με αποκορύφωμα τον τραγικό αλλά ηρωικό της θάνατο, συγκαταλέγεται στους Εθνομάρτυρες του Γένους και τιμάται ως ηρωίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πρώτα 8 ονόματα:
Δημοπούλου Mάρτζορη,
Kαραγιάννη Λέλα,
Mεντζελοπούλου Mαρία,
Nικολοπούλου Βάσω,
Νικολετοπούλου Aκριβή,
Φραγγέα Σίνα,
Xαντζοπούλου Mανταλένα και
Mπαν Aννα.

Μετά τις οκτώ γενναίες Eλληνίδες, ακολουθούν τα ονόματα των υπολοίπων ανδρειωμένων Eλλήνων. Όλοι ήσαν μέλη των μυστικών οργανώσεων πληροφοριών και δολιοφθορών, με κωδικές ονομασίες όπως, «Aλίκη», «Μπουμπουλίνα», «Yβόννη», «Aπόλλων», «Oμηρος», «Mήδας», «EΔEΣ».

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατατέθηκαν στεφάνια από το Πατριωτικό Σωματείο «Η Μνήμη», από εκπρόσωπο του Βοτανικού Κήπου και από τον Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Φίλων και Απογόνων «Λέλα Καραγιάννη – Μπουμπουλίνα», Οργάνωση Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944.

Εκτός από συγγενείς και φίλους των εκτελεσθέντων, την εκδήλωση τίμησαν προσωπικό του Βοτανικού Κήπου, ο νυν Δήμαρχος, αλλά και παλαιότεροι του Χαιδαρίου και κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μερικές πληγές δεν πρέπει να ξεχνιούνται, γιατί μας κάνουν υπερήφανους.