12 Οκτωβρίου: Ημέρα Απελευθέρωσης από τους Γερμανούς Ναζί

Την 77η επέτειο από την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με τους Ναζί, έφυγαν για πάντα από την πρωτεύουσα τιμά ο Δήμος Αθηναίων.

Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, 09:45 το πρωί. Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα. Μόλις τρεις ημέρες πριν οι Γερμανοί έδειξαν ακόμη μια φορά πόσο απάνθρωποι υπήρξαν. Μέχρι τελευταία στιγμή εκτελούσαν πατριώτες, προσπάθησαν να καταστρέψουν όποιες υποδομές είχαν αφήσει όρθιες στη χώρα, ήθελαν ακόμη και στην ταπεινωτική ήττα τους να δείξουν το μίσος και την περιφρόνησή τους στην ανθρώπινη ζωή. Ένας στρατός κατοχής που δεν σεβάστηκε ποτέ κανέναν κώδικα τιμής. Ύστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη. Και ενώ σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η ημέρα της όποιας Απελευθέρωσης τους, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να γιορτάσουμε, γιατί ξεκινήσαμε ένα νέο ένοπλο αγώνα που κράτησε μέχρι το 1949.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί, όπου ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει την εκδήλωση, με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και τις Ενώσεις Αποστράτων των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάμεσά τους η Οργάνωση Εθνικής Αντίστασης Φυγαδεύσεων και Πληροφοριών 1941 – 1944 «Λέλα Καραγιάννη – Μπουμπουλίνα» που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ, κο Παναγιώτη Αναστόπουλο.

Στη συνέχεια στις 11:00 έγινε έπαρση της σημαίας της Απελευθέρωσης στον Ιερά Βράχο της Ακρόπολης, με περιορισμένα άτομα που συμμετείχαν και στις 11:45 ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στην όλη εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων.